PISTA CIRCULARĂ POATE FI SALVAREA AEROPORTURILOR (VIDEO)

 


Majoritatea aeroporturilor se confruntă cu o mare problemă: lipsa spațiului care determină supra-aglomerarea. În aceste condiții, un olandez a venit cu ideea unei piste circulare care ar ajuta practic la decongestionarea traficului aerian și ar face mult mai ușoare decolările și aterizările pe marile aeroporturi. Vedeți simulările în video de mai sus. povestea, în continuare.

Henk Hesselink a venit cu ideea unei piste circulare de câțiva ani și lucrează de atunci cu Centrul Aerospațial din Olanda pentru a-și transforma visul în realitate, transmite BBC World. El crede că dacă o astfel de pistă va fi într-adevăr construită, nu doar că se va rezolva problema spațiului dar va fi și mult mai prietenoasă cu mediul. Deja, în cadrul proiectului, sunt utilizate simulatoarele de zbor pentru a testa o asemenea invenție.

Practic, va exista o singură pistă care va înconjura aeroportul. Avioanele care decolează sau aterizează vor fi repartizate numeroaselor puncte de contact care pot fi stabilite pe toată circumferința pistei. Și s-a decis deja că o astfel de pistă va putea fi utilizată chiar și de 3 aeronave în același timp. ”Pasagerii vor simți un ușor viraj asemeni celui pe care l-ar face avionul în aer. Din cauza forțelor centrifuge, avionul va încetini automat și se va deplasa spre centrul pistei”, a declarat Hesselink pentru BBC World. De asemenea, el a mai spus că această ”pistă fără sfârșit” va fi mult mai prietenoasă cu mediul deoarece aeronavele nu vor mai fi nevoite să ardă prea mult combustibil pe lângă aeroport.

Cercetările lui Hesselink de până acum au fost finanțate de Comisia Europeană însă o pistă circulară nu a fost deocamdată construită niciunde. Experții de la centrul unde se derulează proiectul susțin că o astfel de pistă circulară care va avea un diametru de 3 km este la fel de sigură ca o pistă normală.

Deși nu există deocamdată niciun plan concret de a construi o asemenea pistă, cercetările continuă.

 

 

Share This Post

Post Comment