You are here
ŞTIRILE ZILEI 

NOUL AEROPORT DIN QATAR, HAMAD INTERNATIONAL, A FOST INAUGURAT

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

Qatar, micuţa şi bogata naţiune din Golful Persic, are de ieri un nou aeroport internaţional care va putea gestiona un trafic de 30 de milioane de pasageri anual, într-o primă fază.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

După mai multe amânări, ieri, zborul special Qatar Airways 7450 a aterizat pe pista noului aeroport marcând astfel deschiderea oficială a operaţiunilor aeriene pe Hamad International Airport (HIA). La bordul aeronavei Airbus A320 a Qatar Airways care a fost întâmpinată cu salutul tunurilor cu apă, s-au aflat oficialităţi locale şi alţi oaspeţi de onoare.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

O jumătate de oră mai târziu, în jurul prânzului, prima cursă adevărată, zborul Fly Dubai FZ015 de la Dubai a aterizat la HIA cu primii pasageri.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

10 companii aeriene operează încă de ieri pe noul aeroport. Acestea sunt: Biman Bangladesh Airlines, flydubai, Air Arabia, Iran Air, Air India Express, Yemenia, Pakistan International Airlines, Syrian Airlines, Pegasus Airlines and Nepal Airlines. Restul transportatorilor aerieni care zboară în Qatar se vor muta în noua aerogară pe 27 mai. Inclusiv zborurile Qatar Airways pe ruta Doha-Bucureşti vor fi efectuate de la noua facilitate din 27 mai.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

Aeroportul a fost proiectat să primească acum 30 de milioane de pasageri pe an însă la finalizarea completă a lucrărilor de construcţie, capacitatea acestuia va creşte până la 50 de milioane. Se întinde pe o suprafaţă de 29 km pătraţi, 60% din acest permietru fiind teren artificial reconstruit în mare.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

Hamad International Airport se poate lăuda cu facilităţi şi dotări de ultimă generaţie fiind considerată una dintre cele mai moderne construcţii. La finalizare, pasagerii vor găsi aici 80 de magazine, 30 de restaurante şi cafenele şi nenumărate lounge-uri ale companiilor aeriene. Călătorii îşi pot face formalităţile la 138 de ghişee check-in, iar autorităţile de frontieră au 50 de ghişee de control al paşapoartelor. În plus, noua aerogară dispune de 41 de porţi de îmbarcare, unele dintre ele special construite pentru cel mai mare avion de pasageri al momentului, Airbus A380.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

Autorităţile qatareze nu au dezvăluit încă ce se va întâmpla cu vechiul aeroport Doha International, aflat foarte aproape de centrul oraşului, după ce toate companiile se vor muta la HIA pe 27 mai. Au lăsat să se înţeleagă că o mare parte va fi transformată în şosele şi spaţii verzi dar facilităţile de aviaţie nu vor fi toate demolate.

Foto: DOHA NEWS
Foto: DOHA NEWS

 

Related posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.