CUM SE PIERD BANI LA TAROM – EPISODUL II

CAPTURĂ PORTAL INSTANŢE
CAPTURĂ PORTAL INSTANŢE

Continuăm seria dezvăluirilor cu privire la pierderile, mai mult sau mai puţin orchestrate, de bani din vistieria companiei naţionale TAROM cu un episod fierbinte. TAROM a ajuns să fie stoarsă de bani atât fraudulos, cât şi legal graţie sutelor de procese în care este implicat operatorul. Nu am avut răbdare să număr, dar la o simplă căutare pe portalul instanţelor, apar câteva sute de dosare în care compania a fost chemată în judecată de angajaţi, călători sau parteneri de afaceri, evident, cele mai multe asemenea procese fiind pierdute.

Nu o să mă refer azi la situaţiile inedite când angajaţi din departamentul juridic au dat în judecată compania, ei fiind practic şi cei care trebuie să pregătească apărarea operatorului în instanţă. Practic, ei se luptă cu ei înşişi. Nu o să amintesc, deocamdată, nici de numele supriză din companie care se află în litigiu cu transportatorul pentru care lucrează. O să mă opresc însă la o altă situaţie, care dacă va rămâne definitivă, va fi destul de costisitoare pentru bugetul TAROM.

Foto: BANCHERUL.RO
Foto: BANCHERUL.RO

Vă amintiţi desigur care au fost primele cuvinte după demitere ale fostului preşedinte al Consiliului de administraţie al TAROM, Dan Pascariu, şeful primului consiliu din noul management privat. Bancherul a anunţat, în secunda doi după ce el şi consiliul său au fost demişi, că vor da TAROM în judecată pentru plata unor daune interese conform contractelor de mandat. Zis şi făcut.

Astfel, pe 13.02.2014, pe rolul Tribunalului Ilfov a fost înregistrat dosarul 495/93/2014, avându-i ca reclamanţi pe Pascariu Corneliu Dan, Prunariu Dumitru Dorin, Macec Valentin, Ghenea Marius Aurel şi Lăduncă Ciprian, împotriva Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene – TAROM SA.

Obiectul dosarului, evident, pretenţii.

Şi iată că, în mai puţin de un an, mai exact pe data de 17.12.2014, conform portalului instanţelor din România, Pascariu & co au câştig de cauză în primă instanţă.

Şi iată cum sună hotărârea magistraţilor nr. 3739/2014 din 17.12.2014:

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte actiunea. Obliga parata la plata către fiecare reclamant a sumei de 54.000 Euro (în echivalent lei la cursul BNR din data platii), cu titlu de daune interese, suma ce va fi actualizată cu indicele de inflatie şi la care se va adăuga dobânda legală. Obliga parata la plata catre Pascariu Corneliu-Dan a sumei de 12432,71 lei,către Prunariu Dumitru-Dorin a sumei de 12.561,36 lei, către Macec Valentin a sumei de 12.432,71 lei , către Ghenea Marius-Aurel a sumei de 12.425,05 lei şi către Lăduncă Ciprian a sumei de 12.450,80 lei reprezentând cheltuieli de judecata constand in taxa timbru şi onorariu avocat. Cu apel in 30 de zile de la comunicare.Cererea de apel se va depune la Tribunalul Ilfov. Pronuntata in sedinta publica azi 17.12.2014.

Cu alte cuvinte, TAROM e bun de plată… şi ce plată!!! Câte 54,000 de euro + inflaţie + dobânzi pentru fiecare dintre reclamant, reprezentând daune interese, adică peste 300,000 euro probabil, la o primă strigare, dacă se încheie procesul acum. Pe lângă aceşti bani, parcă cei peste 60,000 de lei cheltuieli de judecată nici nu mai reprezintă mare brânză.

Şi apropos de încheierea procesului, pe portalul Tribunalului Ilfov nu apare ca fiind înregistrată încă nicio cale de atac. Oare să fi renunţat TAROM să mai lupte şi acceptă direct această gaură în buget? Sau angajaţii de la juridic sunt prea ocupaţi cu propriile procese şi nu au mai apucat să formuleze apelul. De obicei, informaţiile de pe portalul instanţelor sunt actualizate la zi şi tocmai de aceea mă miră că nu a fost declarat apel încă.

Aşadar, Pascariu şi colegii săi, demişi cu  mare tam-tam, câştigă o primă bătălie în instanţă şi au şanse mari să subţieze bugetul şi-aşa anemic al TAROM cu vreo 300,000 de euro.

5 Comments - Write a Comment

  1. Despre faptul ca respectivii din asa-zisul consiliu de admininstratie Pascariu, care stim noi cum a fost numit, au luat sume necuvenite de la Tarom, nici un cuvant, nu? Despre raportul corpului de control al guvernului, care arata ca si Pascariu si ceilalti s-au constituit in comitete si comitii ilegale, cu care au sifonat mai multe zeci de mii de Euro total necuveniti, dar despre care ei cred ca li se cuvin, ce zici? Aia nu erau tot bani
    cheltuiti ilegal? Ai cumva idee daca au restituit banii? Ai cumva idee daca si-au cerut scuze pentru imensul rau pe care l-au facut la Tarom in timpul mandatului lor?
    Evident ca tot Heinzmann e de vina si pentru asta, nu? Pentru ca nu a plecat si nu i-a lasat pe acesti indivizi sa distruga Tarom, companie care astazi nu ar mai fi fost daca ramaneau ei in CA.
    Hai ca acum e clar cine te plateste.

    Reply
    1. Culmea este ca acest articol se refera la situatia in care TAROM ar putea pierde bani legal pentru ca e vorba de o decizie a instantei. N-am zis nicio clipa ca Heinzmann ar fi de vina. Cititi cu mai multa atentie. Pe de alta parte, da, cunosc rezultatele din raportul corpului de control privitoare la sumele de bani incasate de Pascariu&co din comitete si comitii, dar asta va fi subiectul unui alt articol. Dar, nu-i nimic, inteleg ca va e usor sa dati cu pietre, de pe margine, cand nu va convine, mai ales ca Lolek si Bolek poate fi oricine. Important e ca e cineva care stie dar trece cu vederea faptul ca managementul companiei si nici macar Ministerul, nu a sesizat vreun organ al statului in legatura cu acele sume, incasate, pare-se ilegal, de Dan Pascariu si colegii lui de CA. Nici macar dupa raportul Corpului de control. Asa ca, hai fiti obiectiv si nu va mai inflamati degeaba. Daca aveti informatii, haideti sa le facem publice impreuna ca sa facem un bine companiei asteia. De-aia a ajuns unde a ajuns pentru ca toata lumea de acolo a stiut ce se intampla insa nimeni nu a zis nimic. Cu totii s-au complacut intr-o tacere complice pentru ca toata lumea obtinea cate ceva in marea familie a TAROM. Unii mai mult, altii mai putin ca, deh, asa e in viata. Si acum, cand incep sa apara toate mizeriile ascunse sub pres normal ca nimanui nu-i mai convine. Cat despre cine ma plateste… Chiar va doresc, sincer, sa incasati dumneavoastra de-acum incolo, cat am luat eu :) si atunci va veti gandi de doua ori inainte de a face acuzatii! Dar daca ati fi citit constant NewsAir.ro pana acum, si mai ales in perioada scandalului dintre Pascariu si Heinzmann, sunt sigur ca nu v-ati mai fi pus aceasta intrebare.

      Reply
  2. Cosmin, nu e vorba de dat cu pietre, ci de semnalat si cealalta fata a lucrurilor, ca sa se stie ambele aspecte adevarate ale trebii, nu numai ca C.A-ul Pascariu ar fi castigat intr-o prima intanta si nimeni nu a depus recurs. Asta e neadevarat si incomplet, mai induce si ideea ca ei ar fi avut dreptate, ceea ce e ingrozitor de fals. Cat despre recuperarea sumelor, sigur o sa aiba grija DNA-ul de asta (vorbim de venituri necuvenite), pe langa Tarom.
    O mare parte din lucruri s-au semnalat punctual la momentul respectiv inclusiv in presa, insa s-au luat masuri si au fost demisi pe ultima suta de metri, numai in momentul in care scandalul devenise maxim, ca parca de asta venisera toti, pentru scandal maxim, nu sa administreze bine-si nu ma refer la veniturile proprii.
    Am citit constant Newsair si de aceea nu inteleg aceasta schimbare de tabara pe care ai facut-o incepand cu primul articol, care contine mari neadevaruri si la care, nota bene, nici nu m-am referit inca. Iti sugerez sa il revizuiesti putin pana nu ajung sa ma ocup si de el; si acolo sunt destule neadevaruri, unele chiar flagrante.

    Reply
    1. Abia astept sa va “ocupati” si de primul articol, ca de al doilea, m-am convins. O stire venita dintr-o sursa oficiala, o instanta de judecata, o considerati neadevarata. Incompleta poate pentru ca TAROM-ul nu catadicseste sa raspunda daca a facut apel sau nu, dar pentru ca decizia nu apare atacata pe portalul instantelor putem deduce ca n-a facut… inca. Si da, sper si eu ca DNA-ul sa ajunga intr-o buna zi, cat mai curand, la TAROM, si sa faca pe bune curatenie… Si nu, n-am schimbat nicio tabara. Faptul ca l-am creditat cu incredere pe Heinzmann pana la un moment dat, nu inseamna ca am fost intr-o tabara sau alta.

      Reply
  3. Este posibil ca hotararea pronuntata de Tribunalul Ilfov sa nu fi fost inca redactata si comunicata partilor. Atentie, termenul de apel curge de la data comunicarii hotararii. Mi s-ar parea ciudat ca departamentul juridic al Tarom sa nu formuleze apel. Pana la urma de asta sunt platiti … din banii nostri.

    Reply

Post Comment