CUM A FOST DATĂ AFARĂ ŞEFA DE COMUNICARE DE LA TAROM

Foto: GEORGETA DINU

Foto: GEORGETA DINU

Ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Consiliului de Administraţie al TAROM, Dan Pascariu, publicate de NewsAir.ro aici pe 13 septembrie 2013, fosta şefă de comunicare a companiei, Georgeta Dinu, concediată exact în acele zile, a reacţionat şi povesteşte acum varianta ei privind modul în care i-a fost desfăcut contractul de muncă. Iată în continuare, integral, dreptul ei la replică, pornind de la următoarele afirmaţii ale lui Dan Pascariu, publicate pe 13 septembrie:

NewsAir.ro: Domnule Pascariu cine face angajări şi concedieri în acest moment în companie?

Dan Pascariu: Directorul general, noi n-avem drept de semnătură. 

NewsAir.ro: Directorul general spune că i s-a adus la cunoştinţă o decizie privind destituirea şefei de la comunicare, rezoluţie pe care el nu vrea să o semneze.

Dan Pascariu: E greşit. CA, ca şi în alte companii, are drept de veto. Când spun de veto înseamnă şi de angajare şi de concediere, eventual, a persoanelor care sunt în directa raportare a CEO-ului. Dl. Director general a angajat trei persoane, trei directori, pe perioadă de probă, şi CA a examinat performanţa lor, CA a dat o rezoluţie prin care s-a hotărât definitivarea a două persoane şi întreruperea contractului în perioada de probă a uneia dintre ele… as simple as that!

Deci nu e vorba de destituire, ci de neprelungirea contractului după perioada de probă a uneia din cele trei persoane… de fapt, dl Heinzmann a angajat mai multe persoane, 4 directori… la trei persoane au fost prleungite, la una nu.

Varianta Georgetei Dinu, fost şef compartiment comunicare TAROM

“M-am alaturat echipei TAROM in data de 20 mai. La 29 mai, Dl.Macec a depus o contestatie la angajarea mea (doar a mea, desi procesul de recrutare a fost similar cu al celorlalti colegi angajati anul acesta). Pentru perioada de proba contractul meu prevedea 4 obiective pe baza carora ar fi trebuit sa fiu evaluata. Mi-am indeplinit obiectivele stabilite de management si in plus am initiat si coordonat alte proiecte.

Pe parcursul celor 4 luni de perioada de proba am fost in mod constant impiedicata, de catre membrii CA,  sa-mi indeplinesc responsabilitatile conform contractului de munca si a fisei de post. 

Dl.Pascariu afirma ca CA-ul nu are responsabilitatea de a face angajari/concedieri in companie insa in cazul meu, CA a aprobat propunerea Comitetului de Guvernanta Corporativa, Nominalizare si Renumeratie  (CGCNR) de a-mi inceta raporturile contractuale de munca la finalul perioadei de proba. Notificarea este semnata nu de catre  CEO ci de dl.Demetriade al carui mandat primit in 21.06 (cand a fost numit Director Executiv)  nu mentioneaza ca ar avea aceste responsabilitati. 

CA nu a facut nici o evaluare a activitatii mele sau daca a facut, nu am fost implicata si nici informata, nu cunosc criterile sau documentele care au stat la baza procesului lor de evaluare. CA a cerut Directorului General doar evaluarea mea, nici un alt coleg angajat anul acesta la TAROM nu a trecut printr-un proces asemanator. Dl.Heinzmann a facut o evaluarea pozitiva a activitatii mele si a depus-o pe data de 26 august. 

Pe  28 august, am avut o intalnire cu dl.Pascariu care mi-a comunicat intentia CA de a vota negativ confirmarea mea pe post,  si a mentionat ca nu are nimic de obiectat  despre competenta mea profesionala pe care o apreciaza insa…sunt o victima colaterala.

In timpul intalnirii, dl.Pascariu a admis ca nu-mi cunoaste obiectivele pentru perioada de proba, nici proiectele pe care le-am derulat sau continutul rapoartelor mele de activitate. 

Intr-o singura saptamana (6.09-13.09), au fost 2 sedinte CA si 2 sedinte de Comitet de Guvernanta Corporativa, Nominalizare si Renumeratie , activitate intensa neobisnuita anterior.  

- Joi, 5 septembrie, sedinta CGCNR  (presedinte Marius Ghenea, membrii Dumitru Prunariu si Valentin Macec). Membrii au propus aprobarii de catre  CA ca incetarea sau continuarea contractelor de munca ale angajatilor care raporteaza direct CEO sa fie aprobate de catre CA la propunerea CGCNR.

- Marti, 10 septembrie, intalnire cu Dl.Macec si dl.Demetriade. Cei 2 membrii ai CA mi-au comunicat intentia lor de a da o decizie negativa la continuarea contractului meu de munca.

Aceasta intalnire a fost de o agresivitate emotionala si verbala greu de pus in cuvinte, colegii mei au putut auzit prin pereti “lectia de guvernanta corporativa” .

Surprinzator, Miercuri, 11 septembrie, la final de program am fost informata ca luni, 9 septembrie a fost sedinta de CA, care a aprobat propunerea Comitetului in legatura cu contractul meu de munca, desi cu o zi inainte membrii CA nu au mentionat ca sedinta ar fi avut loc, ci doar intentie de a vota negativ.

- Vineri, 13 septembrie a fost conferita de presa TAROM-IATA. Vineri seara, 6.00 pm, dl. Pascariu m-a sunat si m-a intrebat daca sunt multumita de felul in care seful meu m-a expus public in cadrul conferintei de presa si daca sunt de acord sa raman sa lucrez intr-un mediu ostil, avand in vedere ca dl.Heinzmann va pleca din companie in Noiembrie.

-  Avand referinta aceasta discutie , am fost surprinsa cand Luni, 16 septembrie, orele 14.00 (cu 2 ore inainte de expirarea perioadei de proba) mi-a fost adusa la cunostinta Notificarea de incetare a contractului, semnata de dl.Demetriade. Am cerut lamuriri in baza carui manadat a semnat Dl.Demetriade si mi s-a spus ca vineri, 13 septembrie, a fost o sedinta a CA in timpul careia membrii l-au mandatat pe dl. Demetriade sa semneze in numele TAROM incetarea contractului meu de munca, la finalul perioadei de proba.

Pana la ora la care mi s-a adus la cunostinta Notificarea, Sedinta CA si Hotararea 12/13.09.2013 care a rezultat acestei intalniri, nu fusesera comunicate intern si nici postate pe Intranetul companiei, asa cum se face in mod normal cu toate Hotararile CA.”

Georgeta Dinu a fost vreme de 12 ani pilot instructor la Aeroclubul României, având la activ cel putin 3000 de ore de zbor. În ultimii 9 ani însă, Georgeta Dinu a ocupat poziţia de Corporate communication and public affairs director la Labormed Farma şi EoN Energie România.

 

 

Pin It
This entry was posted in STIRILE ZILEI. Bookmark the permalink.

4 Responses to CUM A FOST DATĂ AFARĂ ŞEFA DE COMUNICARE DE LA TAROM

  1. Pingback: Cum functioneaza guvernanta corporatista de la Tarom: Sefa biroului de comunicare sustine ca a fost data afara de membrii Consiliului de Administratie ca victima colaterala in razboiul cu managerul privat strain | TokNok România

  2. nimrod says:

    :) Se vor intelege mai bine dedesubturile, cred, dupa numirea noului sef de la comunicare. Eu am deja o vaga banuiala. Altfel, fiindca am oarece responsabilitati fata de o persoana care foloseste Tarom-ul, cred ca a sosit momentul sa-i comunic intrarea companiei, din punctul meu de vedere, in cod galben. :)

  3. Pingback: Cum functioneaza guvernanta corporatista de la Tarom: Sefa biroului de comunicare sustine ca a fost data afara de membrii Consiliului de Administratie, fiind numita victima colaterala in razboiul cu managerul privat strain | LiMiT

  4. rhum says:

    John Emerich Edward Dalberg Acton spunea in 1887: “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely (…)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>