You are here
ŞTIRILE ZILEI 

CONTROLORII DE TRAFIC AERIAN AMENINȚĂ CU GREVA GENERALĂ DE LA 1 SEPTEMBRIE

Foto: ROMATSA.RO
Foto: ROMATSA.RO

ROMATSA, autoritatea care oferă servicii de dirijare a aeronavelor în spațiul aerian al României, se confruntă în continuare cu disensiuni majore între sindicaliști și actuala conducere care este intens contestată. După ce, pe data de 15 iulie, controlorii de trafic au făcut o grevă de avertisment de 2 ore timp în care au fost dirijate doar 33% din avioanele care survolau spațiul românesc, acum ei anunță că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat de la 1 septembrie dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.

Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliştilor din Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, a anunţat, astăzi, că a fost trimisă la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administraţie şi la conducerea ROMATSA notificare privind declararea grevei generale în toate unităţile ROMATSA, începând cu 1 septembrie, ora 11.00, transmite agenția Mediafax.

“Vom proceda la declanşarea grevei, dacă până în acel moment organele statului abilitate nu vor reuşi să revolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Şi pot să vă spun că sunt probleme de viaţă şi de moarte de la ROMATSA, deci nu este vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viaţă şi de moarte, de siguranţa pasagerilor, de siguranţa salariaţilor ROMATSA”, a spus Tudorache, citat de Mediafax.

Liderul sindical a subliniat că dacă se ajunge la grevă generală la ROMATSA, impactul va fi “catastrofal”, pentru că nu va fi pentru două ore, ci va fi generală şi se va opri total activitatea controlorilor de trafic aerian din toate unităţile.

“Dacă până în acel moment nu se găsesc soluţiile şi organele statului nu iau absolut nicio măsură, cum nu au făcut până azi, deşi avem numeroase plângeri făcute atât la DNA, atât la Parlament, la Senat, la preşedinte, la Camera Deputaţilor, deci nimeni nu ne ia în seamă, la Curtea de Conturi şi aşa mai departe. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat acestei conduceri ilegale. În mod cert, dacă până atunci nu se rezolvă lucrurile, vom declanşa greva generală, impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, având în vedere faptul că nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală totală”, a mai spus Gabriel Tudorache.

Angajaţii ROMATSA îl acuză pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliştii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor şi sunt nemulţumiţi de faptul că nici ministrul Iulian Matache nu reacţionează, mai scrie Mediafax.

 

Aceştia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă. Sindicaliștii mai sunt nemulțumiți de noua organigramă a instituției prin care, spun ei, au fost create noi posturi de conducere pentru persoane apropiate actualului șef al instituției. De asemenea, despre acest nou director, un fost general de armată, controlorii spun că ar fi fost numit în funcție în condiții obscure, printr-un concurs la care ar fi participat singur.

ROMATSA – Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajaţi. Între 2.500 şi 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Related posts

Leave a Comment