AMERICANII AU DECIS: FARA CUTITE IN AVIOANE

Foto: YAHOO NEWS
Foto: YAHOO NEWS

Seful Administratiei americane pentru securitatea transporturilor (TSA) a hotarat sa mentina interdictia de acces la bordul avioanelor comerciale cu cutite mici. Ideea relaxari conditiilor de securitate a fost lansata de agentie la inceputul anului insa a fost vehement respinsa de sindicatele insotitorilor de bord si de pasageri care sustineau ca o asemenea masura ar pune in pericol siguranta pasagerilor si a echipajelor.

John Pistole, seful TSA, a declarat ca “dupa indelungi consultari cu Comitetul de consultanta pentru siguranta aviatica, autoritatile insacinate cu aplicarea legii, reprezentanti ai pasagerilor si alti actori importanti implicati in industrie, s-a luat hotararea ca TSA sa mentina lista actuala a obiectelor interzise la bord intre care se regasesc si cutitele de dimensiuni mici.”

Evident ca nimeni nu a uitat nici pana acum ca teroristii de la 11 septembrie 2001 au urcat la bordul avioanelor pe care le-au deturnat cu cutite mici cu ajutorul carora au atacat apoi echipajele si au preluat controlul aeronavelor. Dupa aceste atacuri, s-a hotarat ca usa cabinei pilotilor sa fie in permanenta incuiata pe timpul zborului.

Masura de relaxare a conditiilor de securitate ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la sfarsitul lunii aprilie insa din cauza opozitiei puternice venita mai ales din partea insotitorilor de zbor dar si a oamenilor politici americani, TSA a hotarat sa amane implementarea ei. Ieri, iata ca s-a renuntat de tot la idee.

John Pistole spunea atunci cand s-a luat in calcul permieterea accesului la bord cu cutite ca masura relaxarii ar fi urmat sa-i ajute pe agentii de securitate sa se concentreze pentru a descoperi amenintari mult mai periculoase decat un simplu briceag. Pistole a declarat ca pentru a gasi si confisca un mic cutit, un agent de securitate iroseste intre 3 si 5 minute timp care ar putea fi utilizat mult mai eficient pentru eliminarea unor pericole mult mai mari, cum ar fi dispozitive explozive ne-metalice. Ori, zilnic in Statele Unite sunt gasite circa 2,000 de cutite.

 

Post Comment