PIERDERILE TAROM LA JUMĂTATE DE AN, PESTE ESTIMĂRI

Foto: OVIDIU VEREȘ/STUDIOV.RO
Foto: OVIDIU VEREȘ/STUDIOV.RO

Iată că la TAROM se întâmplă o nouă premieră. Compania națională își face publice rezultatele financiare după prima jumătate de an de activitate și, culmea, o face chiar dacă cifrele nu arată foarte bine (în trecut, au mai comunicat ei răzleț aceste cifre dar doar când situația era mai roz). E drept că au fost un pic forțați din exterior de faptul că au apărut în presă cifrele de la finalul primului trimestru. E bine însă că știm cu toții cum stau cei de la TAROM.

Potrivit situației financiare a Tarom,  realizată pentru primele șase luni, compania a încheiat primul semestru cu o pierdere de 28,6 mil. RON, în vreme ce bugetul de venituri și cheltuieli prevedea, pentru aceeași perioadă, o pierdere de 3,4 mil. RON, precizează TAROM într-un comunicat emis în această dimineață.

Pierderea de 49,9 mil RON înregistrată la finalul primului trimestru a fost redusă la jumătate pe parcursul trimestrului II, astfel încât la finalul primului semestru pierderea totală este de 28,6 mil. RON. Trebuie spus că, în domeniul aviatic, primul trimestru al anului este cel mai slab și că, în această perioadă, companiile aeriene înregistrează cele mai reduse venituri. Pierderi neprevăzute au fost generate în special de problemele tehnice care au condus la anularea sau întârzierea anumitor curse, determinând astfel plata unor penalități neplănuite și reducerea veniturilor, fapt care a avut un impact semnificativ asupra cifrelor finale, explică reprezentanții TAROM în comunicat. Performanța slabă a fostei conduceri executive în perioada ianuarie – martie 2016 a avut de asemenea un impact negativ asupra rezultatelor financiare. De altfel, acesta a fost și unul din motivele pentru care, în martie, Consiliul de Administrație a decis să facă schimbări în echipa de management.

În prezent, noua echipă de conducere a Tarom și Consiliul de Administrație au demarat procedurile necesare pentru modernizare flotei, eficientizarea operațiunilor, îmbunătățirea serviciilor, deschiderea de noi rute și conturarea unei noi strategii de marketing care să atragă mai mulți pasageri.

 

Este bine cunoscut faptul ca, in aviatie, a doua jumatate a anului este cea mai profitabila, acoperind sezonul de varf pe timpul verii si luna decembrie. Avand in vedere acest lucru si masurile de mai sus vizate de conducerea Tarom, suntem increzatori ca, la final de an 2016, nivelul pierderilor nu va depasi suma prevazuta in bugetul aprobat de Guvern, si anume 6,9 mil. RON.

Post Comment